Aanvraag zorg

De zorg is af en toe een oerwoud aan organisaties, termen en verantwoordelijkheden waar je als zorgvrager geen touw meer aan vast kunt knopen. Als je met vragen zit over het aanvragen van een zorgindicatie raden we je aan contact op te nemen met de gemeente of Bureau Jeugdzorg in jouw regio. Zij hebben de taak je verder te helpen. Hierbij kan je natuurlijk de ondersteuning met deze aanvraag van Care Cage verwachten.

Wanneer komt u in aanmerking voor zorg?

Om in aanmerking te komen voor WMO-zorg moet er een medische reden (grondslag) aanwezig zijn en er een indicatie gesteld worden waardoor duidelijk is dat iemand bepaalde activiteiten niet zelfstandig kan verrichten maar hierbij hulp nodig heeft. De volgende grondslagen kunnen recht geven op WMO-zorg:

Een somatische aandoening of beperking
Een psychogeriatrische aandoening of beperking
Een psychiatrische aandoening
Een verstandelijke handicap/beperking
Een lichamelijke handicap/beperking
Een zintuiglijke handicap/beperking
Het moet hierbij in alle gevallen gaan om aandoeningen/beperkingen waardoor iemand langdurig/blijvend hulp nodig heeft.

Sinds 2012 is het in veel gevallen niet meer mogelijk om een PGB te krijgen. Dit kan alleen maar wanneer de zorgindicatie meer dan 10 uur per week omvat. Wanneer je een ZZP(zorg zwaarte pakket) hebt (en daarmee een verblijfsindicatie) kun je deze altijd omzetten in een PGB. Een PGB is een budget dat je zelf kunt inzetten om de zorg naar eigen behoefte en inzicht in te richten. Je hebt dus zelf compleet de regie in handen. Toch zijn er ook haken en ogen. De gemeenten bepalen de spelregels van het PGB. Als je je daar niet aan houdt kan het zo zijn dat de gemeente de zorg die jij ‘inkoopt’ afkeurt. In dat geval moet je deze zorg zelf bekostigen. Het is dus verstandig om bij de inzet van de zorg die je wilt inzetten af te stemmen met de gemeente en dit vast te leggen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan

<